منبع تحقیق c (3117)

منبع تحقیق c (3117)

وجود آلکالوئید درتمام گیاهان عمومیت ندارد ونقش آنهادرپیکرگیاهان تاکنون شناخته نشده است ولی برخی ازدانشمندان معتقدند که مزه تلخ آنها سبب دفع حشرات ازگیاهان می گردد.
بعضی ازانواع آلکالوئیدها دارای اثرات بارز وشاخص دارویی هستند وازاین لحاظ بسیار مفید وبا ارزش هستندمثل: کافئین ، مرفین، استریکنین وکینین. باتوجه به اینکه آلکالوئیدها اکثراً سمی ومرگ آور می باشند ازاین رو استخراج واستفاده ازگیاهان آلکالوئیددار باید تنها درکارخانجات مربوطه وزیرنظر متخصصین فن صورت گیرد (امیدبیگی ، 1374).
1-4-1-2- گلیکوزیدها
گلیکوزیدها گروه بزرگی ازمواد موثره دارویی ارزشمند را تشکیل می دهندکه درعین حال درمیان آنها برخی ازخطرناک ترین وسمی ترین مواد موجود درطبیعت یافت می گردد.
یکی ازمهمترین ترکیبات گلیکوزیدی، گلیکوزیدهای سیانوژنیک هستند، که ازفراورده های ترکیبات گلیکوزیدی پس ازهیدرولیزآنها با اسیدهیدروسیانیک می باشند بعضی ازاین مواد درتهیه داروهای معالج سرفه، مسهل ومسکن مورد استفاد ه قرار می گیرند ازمهمترین ترکیبات سیانوژنیک می توان آمیگدالین را نام برد (Bell, 1980).
یکی دیگر ازترکیبات مهم گلیکوزیدها، عبارت است از: گلیکوزیدهای انتراکینون، گلیکوزیدهای مذکور پس ازهیدرولیز، انتراکینون تولیدمی کنند. انتراکینون ها نقش عمده ای درمداوای یبوست دارند.
بالاخره از گلیکوزید های مهم دیگر، گلیکوزیدهای قلبی هستند. ساختمان شیمیایی گلیکوزیدهای قلبی با سایرترکیبات گلیکوزیدی متفاوت است .گلیکوزیدهای مذکور، اثرهای خاصی روی ماهیچه های قلب دارند وصدها نوع ازاین گلیکوزیدها تاکنون شناخته شده اند.
علاوه برسه دسته ترکیبات گلیکوزیدی مهمی که ذکرشدند می توان ازترکیبات دیگری چون گلیکوزیدهای ساپونینی ، گلیکوزیدهای فلاونوئیدی ،گلیکوزیدهای کومارینی وگلیکوزیدهای دیگررا نام برد (امید بیگی ، 1374).
1-4-1-3- ساپونین ها
ساپونین ها در بسیاری از گیاهان دارویی وجود دارند خاصیت اصلی فیزیکی آنها کاهش شدید فشار سطحی آب است از آنها به عنوان مسهل و ضد عفونی کننده مجاری ادرار نیز استفاده می شود (ولاگ، 1370). خاصیت پاک کنندگی دارند همیشه به عنوان مدر و ملین و خلط آور نیز استفاده می شود (امید بیگی، 1374).
1-4-1-4- تانن ها
این مواد دارای ترکیبات شیمیایی مختلفی هستند، خاصیت مشترک دارند و آن خاصیت این است که توانایی انعقاد آلبومین ها، فلزات سنگین و آلکالوئیدها را دارند، استفاده طبی از آنها اساساً دررابطه با خاصیت قابض بودنشان است (ولاگ،1370 ).همچنین سبب التیام زخم ها و خاصیت ضد باکتریایی دارند. (امید بیگی، 1374).
1-4-1-5- مواد تلخ
این مواد به لحاظ داشتن مزه تلخ به مواد تلخ معروف هستند باعث آزادسازی آزولن و همچنین گلیکوئیدهایی با ساختمانهای مختلف بیوشیمیایی می شوند از مواد تلخ به عنوان مواد اشتهاآور، تسریع در هضم غذا و فعالیتهای متابولیکی می توان استفاده نمود (امید بیگی، 1374) همچنین بر سیستم اعصاب چشایی موجود در دهان تأثیر می گذارند (Mann ,1978).
1-4-1-6- مواد معطر
در این گروه موادی وجود دارند که به مقدار فراوان در داروهای گیاهی یافت شده و ترکیبات و اثرات آنها غالباً بسیار متفاوت است آنها می توانند همراه با دیگر مواد مؤثره در گیاه وجود داشته باشند.
1-4-1-7- اسانس ها
اسانس ها ترکیبات بیولوژیکی فعال، فرار، سنگین ، چرب، کم ضرر ومعطرمی باشند که غالب آنها ازاعضای گیاهان براثر تقطیر بابخارآب بدست می آیند (زرگری، 1372).

اسانس ها بسته به نوع تیره های گیاهی ممکن است دراندام های ترشحی مانند کرکهای غده ای Glandular trichoms مثل تیره نعناع، سلولهای پارانشیم تغییریافته Glandular epidermis مثل( تیره فلفل پی پراسه) مجاری روغنی یا رزینی (oil or resin ducts) درتیره چتریان آمبلیفره وکانالهای لیزوژن ( Lysogenus )وشیزوژن (sehizogenus) مثل تیرکاج (روتاسه) وجود داشته باشند.
اسانس ها ممکن است مستقیماًتوسط پروتوپلاسم بوسیله تجزیه مواد رزینی غشا وسلولها یا هیدرولیز بعضی گلیکوزیدها حاصل شوند این ترکیبات درمواقع ضروری به فضای خارج سلولی ترشح می شوند وبه علت تبخیر سریع آنها درمجاورت هوا ودردماهای معمولی، به آنها روغن های فرار( Volatile oils) یاروغنهای اتری (Etheral oils) ویا روغنهای اسانسی( Essential oils ) می گویند (آیینه چی ، 1365).

در این سایت فقط تکه هایی از این مطلب(به صورت کاملا تصادفی و به صورت نمونه) با شماره بندی انتهای صفحه درج می شود که ممکن است هنگام انتقال از فایل ورد به داخل سایت کلمات به هم بریزد یا شکل ها درج نشود-این مطالب صرفا برای دمو می باشد

ولی برای دانلود فایل اصلی با فرمت ورد حاوی تمامی قسمت ها با منابع کامل

اینجا کلیک کنید

اسانس های روغنی فرار ازنظر نوری فعال بوده ونور را منعکس می کنند واکثراً روی نور پلاریزه موثرمی‌باشند. قدرت چرخش اسانس ها اغلب وسیله مناسبی جهت تشخیص آنها است (آیینه چی، 1365).
خاصیت مناسب نوری اسانس ها را توسط دستگاه پلاریمتر اندازه گیری می کنند وچرخش نوری آن را بدست می آورند فنیل پروپن ها فاقد فعالیت نوری هستند. یکی دیگرازخصوصیات فیزیکی اسانس ها ضریب شکست نوراست که در هنگام عبور نورازیک اسانس شکسته شده ودرجه شکست آن را می‌توان محاسبه نمود. این ضریب مقدار ثابتی است که درگیاهان متعلق به یک جنس تغییرنمی کند (هی،رابرت.، 1739).
اسانس ها بسته به ماهیت خودمعمولاً ازبو وطعم خاصی برخوردار هستند ودردمای معمولی(کمتراز 100 درجه سانتی گراد ) تبخیر می شوند. شدت تبخیر بستگی به فشار بخار ودرجه حرارت محیط دارد(عزیزی ، 1381).
علاوه برساختمان مولکولی ، حالت فضایی ترکیبات موجود دراسانس به طورموثر برروی اندام های بویایی وچشایی اثردارد. به عنوان مثال ایزومرهای هندسی ارتو، متا، پارا، سیس وترانس را می توان به آسانی ازروی شدت بوی اسانس تشخیص داد . بدین ترتیب که مولکولها توسط گیرنده های موجود در بینی جذب شده و سبب ایجاد پیام عصبی می شوند. پیام عصبی جهت تفسیر وپردازش به مغزمنتقل شده وبه دنبال آن بوتشخیص داده می شود وجود اسیدهای آمینه معطرمانند فنیل آلانین وتیروزین درگیاهان باعث تشکیل اسانس های معطرمی شود چگونگی بیوسنتز اسانس های معطردرمیکروارگانیسم ها با به کار بردن گونه های جهش یافته اشرشیاکلی وآئروباکتر آئروژن که برای رشد خودنیاز به اسید آمینه معطر دارند کشف شده است (آیینه چی ، 1365).
سزکوئی ترپن ها و مشتقات از ترکیبات اکسیژن دار، الکل ها، آلدئید، استرها، اترها، کتون ها، فنول ها و اکسیدها هستند دیگر ترکیبات اسانس ها شامل پروپن ها و مواد نیتروژن دار است.
بررسی پژوهشگران نشان میدهد که اسانس ها را باید در شیشه های رنگی در بسته در یخچال نگهداری شوند (جایمند،1380).
وجود اسانس تنها در حدود 2000 گونه از 250000 گونه گیاه گلداری که تاکنون شناخته شده گزارش گردیده است. مهمترین گیاهان داروئی حاوی اسانس متعلق به خانواده های: نعناع، سداب، مورد، گشنیز، کاسنی،کاج، سرو و تعداد کمی از گیاهان خانواده های دیگر می باشند (امید بیگی،1374).
1-4-2- تاریخچه اسانس تجارت اسانس قدمت بسیار طولانی دارد و کشف دستگاه تقطیر در دره ایندوس،گذشته این صنعت را تا 5 هزار سال قبل باز می گرداند. مصریان باستان نخستین صادر کنندگان عطر بوده اند و مواد خام گیاهی مورد نیاز را از ایران، هند و چین تهیه می کرده اند. نخستین بار یونانیان بوده اند که اقدام به داد و ستد عطر در مقادیر بسیار زیاد نموده اند . در طی قرون وسطی، اعراب سهم عظیمی در توسعه روش های استخراج اسانس و تجارت این مواد داشتند ولی با پدید آمدن شهر گراس (نزدیک نایس در جنوب فرانسه) در قرن 17 میلادی نقطه عطفی در این صنعت پدید آمد. گراس به سرعت تبدیل به عمده‌ترین مرکز صنایع عطر سازی گردید و علت آن نیز پیشرفت های تکنولوژی در دو زمینه بود:
1. ابداع روش های مؤثر در عصاره گیری نظیر تقطیر با بخار آب، استخراج سرد با استفاده از چربی ها و استخراج توسط حلال است.
2. کشت این گیاهان در حومه شهر گراس جهت بهینه سازی عملیات استخراج.در آغاز قرن بیستم، احداث اولین کارخانه استخراج اسانس رز در بلغارستان، مصادف بود با توسعه سریع کشت و کار در سراسر جهان (verlet, 1992).
اسانس ها مخلوطی از ترکیبات شیمیایی پیچیده اند که در اندام های مختلف گیاه یافت می شوند. که اغلب بیش از صد جزء در ترکیب آنها وجود دارد. مهمترین آنها مونوترپن ها هستند. سزکویی ترپن ها و مشتقاتی از ترکیبات اکسیژن دار الکل ها، آلدییدها، استرها، اترها، کتون ها، فنول ها و اکسیدها هستند. دیگر ترکیبات اسانس شامل فنیل پروپن ها و مواد نیتروژن دار است (Cowan, 1999).در زمان های گذشته، اسانس گیاهان در روندهای مختلفی از قبیل غذایی، دارویی و آرایشی استفاده می شده است (Heath, 1981).عواملی که برای افزایش حاصلخیزی در گیاهان اسانس دار اهمیت دارد، اثرات نوری برای تغییرات ترکیبات اسانس است(Iliev, 1991).
گیاهان اسانس دار محصولات متعددی تولید می کنند که اهم آنها عبارتند از گیاه خشک، گیاه تر، اسانس، اجزای سازنده اسانس و انواع گوناگون اولئورزین ها تغییر روش زندگی مردم در کشورهای توسعه یافته بخصوص در دهه اخیر، منجر به افزایش مصرف این محصولات شده است(واترمن، 1379).
در طی بیست سال اخیر، میزان رویکرد عمومی جهت مطالعه فرآورده های متابولیتی ثانویه گیاهان از جمله اسانس ها یا روغن های فرار تشدید شده است. تنوع عظیم ترکیبات شیمیایی مذکور، نظیر مونوترپن ها، سزکویی ترپن ها و همچنین خصوصیات دارویی و حسی متفاوت این ترکیبات، توجه بیوشیمیست ها، متخصصین تجزیه، عطرسازان و چاشنی سازان بسیاری را به خود جلب کرده و مطالعه روی سیستماتیک گیاهی و فارماکوگنوزی را رونق بخشیده است (واترمن، 1379).
در سال های اخیر اسانس ها و عصارۀ گیاهی به خاطر توانایی بالقوه اشان در درمان بیماریهای عفونی و حفاظت از غذاها از اثرات سمی ترکیبات اکسیداسیون مورد توجه قرار گرفته اند(Tepe, 2004).
1-4-3- خواص فیزیکی اسانس
موادی فرارند، در الکل و دیگر حلال های آلی حل می شوند. وقتی تازه باشند عمدتا موادی بی رنگ به نظر می رسند و در این حال هیچگونه شباهتی به مواد روغنی ندارند. اسانس ها معمولا متعلق به ترپن ها، الکلها، استرها، آدئیدها، فنل ها، اترها و یا پراکسیدها می باشند. ممکن است اسانس ها با موادی نظیر رزین ها و صمغ ها همراه گردند که در این صورت ترکیبات شیمیایی حاصل بسیار پیچیده می باشند. این ترکیبات معمولا در دمای پایین به صورت جامدند و در دمای بالا ذوب و مایع می شوند. (ابراهیم پور و همکاران، 1388).
روغنهای اسانسی به طورکلی درحرارت معمولی مایع هستند اکثراً بخصوص هنگامی که تازه وخالص باشند، بی رنگ بوده ومی توان آنها را به وسیله تقطیرمجدد بی رنگ نمود. ولی به مرور زمان وبه علت اکسیداسیون ورزینی شدن رنگ آنها تیره می شود. اسانس ها اغلب ازآب سبکترند ، وزن مخصوص آنها بین 72/1 – 842/0 متغییراست (صمصام شریعت، 1365).
اسانس ها معمولاً در داخل سلولهای گیاهی به شکل قطرات کروی و گلبول مانند جای گرفته اند (Weiss ,et al. ,1980).
هوای گرم و آفتابی و پایدار گیاهان بیشترین اسانس را در خود دارند و این بهترین هنگام برای چیدن آنهاست (ولاگ، 1370).
چنانچه قبل از جمع آوری محصول نعناع درجه حرارت 2 تا 3 درجه سانتی گراد گرمتر باشد سبب افزایش مقدار اسانس می گردد (Matusiewioz ,1980).
اسانس ها عمدتاً از ترکیبات ترپنوئیدی یا از ترکیب هایی که منشاء ترپنی دارند تشکیل شده اند امّا برخی از اسانس ها نیز وجود دارند (نظیر اسانس پیاز و سیر و یا اسانس خردل) که از ترکیبات گوگرد و بعضی دیگر هم از مواردی نظیر فنل ها، آلدئیدهای معطر و کومارینها می باشد این مواد غالباً مانع رشد باکتریها می گردند (Lawrence ,1981). و خاصیت ضد تورم، ضد دل درد، آرام بخش، ضد نفخ، اشتهاآور و گاهی اوقات خاصیت خلط آوری دارند (امید بیگی، 1374).
اسانس های روغنی بعنوان طعم دهنده داروها و غذاها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند (مؤمنی و شاهرخی، 1377).
خاصیت ضد میکروبی اسانس ها عامل اصلی ارزش زیاد بعضی از ادویه ها می باشد (آیینه چی، 1370).
1-4-4- عوامل موثر بر کیفیت اسانس
اسانسها رابطه مستقیمی با بیوسنتز، متابولیسم و فعالیتهای بیولوژیکی گیاه دارند که تابع شرایط اقلیمی محیط زیست گیاه می باشند از جمله مهمترین عوامل موثر بر کیفیت اسانسها می توان به موارد زیر اشاره نمود(مومنی، 1370).
الف) آب و هوا
آب و هوا از عوامل مهم تأثیر گذار در ترکیبات موجود در یک گیاه به شمار می رود. نباید تصور شود که در آب و هوای گرم همیشه غنی از مواد موثر پرورش می یابند، از سوی دیگر در آب و هوای سرد معمولاً کیفیت مواد موثره گیاهی پایین می آید و به طور کلی گیاه همیشه در شرایط طبیعی رشد و نمو خود دارای بیشترین مواد موثره و مرغوبترین ترکیبات خواهد بود.
به همین صورت حتی ارتفاع از سطح دریا نیز در میزان مواد موثره یک گیاه موثر بوده و تحقیقات نشان داده است که هر یک از گونه های گیاهی، دارای یک ارتفاع مطلوب است که در آن حداکثر فعالیت را دارا خواهد بود(صمصام شریعت، 1371).
ب) نور
نور می تواند نقش مهمی در ترکیب شیمیایی گیاه داشته باشد بنحویکه بعضی از گونه های گیاهی در صورت کشت در مجاورت نور، غدد مترشحه بیشتری ساخته و اسانس بیشتری ترشح می کنند(صمصام شریعت، 1371 )
پ)زمان جمع آوری گیاه

شما می توانید تکه های دیگری از این مطلب را با جستجو در همین سایت بخوانید

میزان ماده موثره در گیاهان وابسته به درجه فعالیت آن است. از آنجایی که فعالیت گیاه در دوران رشد خود در طول سال و حتی ساعات روز متغیر است. مقدار مواد موثر موجود در گیاه نیز در زمانهای مختلف دستخوش تغییر می شود.بنابراین جمع آوری گیاه هنگامی صورت گیرد که گیاه دارای بالاترین درجه فعالیت و بیشترین میزان مواد موثره باشد. در این مورد حتی تغییر ساعات روز نیز باید در نظر گرفته شود. به طوری که گیاهان حاوی آلکالوئید را صبحها که دارای مواد بیشتری می باشند جمع آوری می کنند. در عین حال نباید گیاهان را در روزهای بارانی و در حالیکه پوشیده از شبنم هستند جمع آوری کرد.فصل مناسب جمع آوری بسته به اندام مورد مصرف نیز متفاوت است. بنحوی که ریشه ها و ریزومها را در اواخر پائیز پوست گیاه را معمولاً در بهار و پائیز محصول برداری می کنند(میرزا وهمکاران، 1375).
ت) اندام مورد مصرف گیاه
روغن فراری که از قسمتهای مختلف یک گیاه بدست می آید ممکن است از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی با یکدیگر اختلاف داشته باشد این مسأله را می توان در تغییر ترکیب شیمیایی اسانس دارچین مشاهده نمود که بسته به بخش مورد استفاده گیاه، پوست، برگ ها یا ریشه گیاه به ترتیب آلدئیدسینامیک، اوژنول و کامفور، جزء اصلی می باشند(صمصام شریعت، 1365).
ث) سایر عوامل موثر
– نوع خاک از لحاظ ترکیب مواد شیمیایی، میزان رطوبت و اسیدیته.
– نحوه جمع آوری گیاه و طریقه خشک کردن و بسته بندی و نگهداری گیاه.
– شرایط استخراج اسانس.
1-4-5- موارد استفاده از اسانس
معمولاً از اسانس ها به عنوان مواد معطرو خوشبو کننده استفاده می شود و بنابراین درتهیه عطرها واسپری های خوشبوکننده و همچنین به عنوان معطر کننده صابون و خمیردندان و شامپوهای طبی مورد استفاده قرار می گیرند. از اسانس ها در صنایع داروسازی نیز استفاده زیادی بعمل می آید. زیرا بسیاری از این مواد دارای اثرات ضد باکتری و ضد عفونی کننده هستند.از اثرات دارویی اسانس ها می توان به خاصیت ضد تورم،ضد دلدرد،آرامبخش،ضدنفخ،اشتهاآور وخلط آور اسانس ها اشاره کرد.(امیری،1387 )
1-4-5-1- صنایع غذایی
اسانس هایی مانند نارنج و لیمو که دارای بو و طعم مطبوع هستند برای ساخت عطر و ادویه و همچنین خوش طعم کردن دارو ها به کار می روند. روغن های اسانسی به عنوان آنتی اکسیدانها در فرآورده های غذایی کاربرد دارند. به عنوان مثال روغن اسانس هایی مانند میخک و آویشن حاوی اوزنول و تیمول بوده و در کره به عنوان آنتی اکسیدان مصرف می شوند. همچنین دارای اثرات آنتی هیدرولیتیکی بوده و از هیدرولیزآنزیمی جلوگیری می کنند.
1-4-5-2- صنایع شیمیایی
از جمله مهم ترین کاربرد های روغن های اسانس در تولید صنایع شیمیایی می باشد که جهت سنتز سایر ترکیبات کاربرد دارند. به عنوان مثال در ساخت مواد ضد عفونی کننده از روغن کاج حاصل از گونه های پینوس استفاده می شود (Guenther, 1948).
1-4-5-3- فرآورده های آرایشی و بهداشتی
از اسانس ها در فرآورده های آرایشی و بهداشتی، به عنوان خوشبو کننده و محافظ استفاده می شود، در عطر سازی، روغن های اسانسی، جزء اصلی مواد اولیه عطرها به حساب می آیند. در ساختار فرآورده های بهداشتی نیز از روغن های اسانسی در تهیه دهان شویه ها، خمیر دندان و فرمولاسیون شامپو های طبی استفاده می شود.
1-4-6- شرایط نگهداری اسانس
ازنظرشکل ظاهری، اسانس های تازه معمولاً بی رنگ هستند ولی به مرور زمان به علت اکسیداسیون ورزینی شدن، رنگ آنها تیره می گردد.
فساد اسانس ها معمولاً به واکنش اکسیداسیون، رزینی شدن، پلیمریزاسیون، هیدرولیزاسترها وواکنشهای بین مولکولی مربوط است که می توانند دراثرگرما، حضوراکسیژن، رطوبت وقرارگرفتن درمعرض نورویا وجود فلزات تسریع شوند. برای ممانعت ازاین تغییرات باید اسانس ها را درظروف شیشه ای تیره ازنوع شیشه کهربائی (آمبرگلاس) کاملاً دورازنور ودرمحیط خشک وخنک نگهداری کرد. مثلا ترپن ها در شرایط نامناسب دمایی تحت واکنشهای تغییر وضعیت ملکولی مانند از دست دادن آب یا پلیمریزاسیون قرار می گیرند و یا ترپنوئید هایی که دارای گروه الکلی و کتونی هستند در اثر حرارت با از دست دادن یک ملکول آب به ترپن های ساده آروماتیک تبدیل می شوند (Kalsi, 1983).
جهت گرفتن آب اسانس ازنمک سولفات ((Na2So4 استفاده می شود سدیم دراسانس تشکیل کمپلکس نمکی مید هد وجهت صاف کردن آن را ازکاغذ صافی عبورداده وبعد درظرف تیره ودریخچال نگهداری می کنند. برای رقیق کردن آن ازدی کلرومتان هگزان، پترولیوم اتر، الکل واترنفت استفاده می شود زیرا این ماده با آنها کمپلکس تشکیل نمی دهد (جلیلی، باباخانلو وقمری زارع، 1376 ).
اسانس ها بسته به ماهیت خود درآب غیرمحلولند یابه سختی درآب حل می شوند ولی درترکیبات آلی شیمیایی نظیراتر، الکل، بنزول، گزیلول وغیره به خوبی حل می شوند( امیدبیگی، 1374).
هوای درون شیشه حاوی اسانس را نیز می توان با استفاده از گاز نیتروژن خارج نمود و یا شیشه را کاملاً از اسانس پر کرده لازم به ذکر است که نگهداری اسانس در ظروف فلزی، تغییراتی در رنگ و بوی آن ایجاد می کند که در این مورد ظروف آلومینیومی استثناء هستند(Gennavo, 1995).
از آنجا که رطوبت یکی از عوامل مهم در فاسد کردن اسانسها محسوب می شود، قبل از انبار نمودن اسانس باید کاملا آن را صاف نمود و هر گونه رطوبت موجود در محیط را با افزودن سولفات سدیم بدون آب به آن، حذف کرد. برای این منظور هرگز نباید از کلرید کلسیم استفاده کرد زیرا با بعضی الکل‌های موجور در اسانس تشکیل کمپلکس نمکی می دهد(میرزا وهمکاران، 1375).
رنگ برخی از اسانسها که حاوی مقادیر زیادی ترکیبات فنولیک هستند به دلیل داشتن ناخالصیهای فلزی تیره هست که می توان با افزودن اسیدتارتریک و جدا کردن نمک تشکیل شده، اسانس را بی رنگ نمود( Gennavo, 1995).
1-4-7- مسائل طبی و اقتصادی اسانس ها
تعداد زیادی از مواد گیاهان دارویی به خاطر دارا بودن اسانس مورد استفاده قرار می گیرند، و در اکثر مواقع اسانس های استخراج شده از گیاهان را میتوان به عنوان دارو استفاده کرد، بسیاری از گیاهان وجود دارند که امروزه به صورت پودر یا ادویه مورد استفاده قرار می گیرند، این قبیل از گیاهان اسانس‌دار، جهت معطر ساختن بکار برده می شوند. اسانس ها اغلب دارای خاصیت بادشکن می باشند تعدادی از آنها نظیر اسانس اکالیپتوس دارای خواص درمانی متعددی هستند. اسانس‌ها، علاوه بر مصارف دارویی، در معطر ساختن مواد غذایی، شیرینی‌ها، در تهیه عطر، ادویه، لوازم آرایشی و بهداشتی و غیره استفاده می شود، بیشتر اسانس ها خاصیت ضدباکتری ضدمیکروبی از خود نشان می‌دهند به نظر می رسد، خاصیت ضدمیکروبی اسانس ها، عامل اصلی ارزش بالای بعضی از ادویه ها می باشد، به همین خاطر در زمان بابلی ها هم وزن ادویه طلا می داده اند، بدین ترتیب به علت خاصیت ضدباکتری محافظت کنندگی و معطر بودن، ادویه از زمانهای گذشته شناخته شده و همراه با غذا استفاده می شود.
علاوه بر فرآورده های مختلف از قبیل: رنگهای سنستیک، چسب ها، پاک کننده ها، ، خوشبوکننده، سموم دفع آفات نباتی و حشره کش ها و محصولاتی که بطور مصنوعی تهیه می‌شوند مانند چرم مصنوعی برای مصارفی چون روکش صندلی تشک اتومبیل، مبلمان، کیف و کفش و همچنین خوشبو کردن پرهای مورد استفاده در بالش هاو… کاربرد فراوانی دارند .(Malik ،1982-Evans ،1996)
1-4-8- عوارض جانبی اسانس
مصرف اسانس هابه مقدارمجاز دردرمان آلام ودردهای مختلف موثراست ولی مصرف زیادوبیش ازحداسانسهاباعث مسمومیت وعوارضی ازقبیل تحریک دستگاه گوارش ودرنهایت منجربه استفراغ،تهوع واسهال می گردد.دربعضی مواردنیز ازقبیل تحریک دستگاه ادراری والتهابات پوستی می گردند.درناراحتی های تنفسی نیز مصرف بیش ازحداسانسهای توصیه شده ،باعث مسمومیت گردیده همچنین سیستم اعصاب مرکزی راتضعیف نموده وباعث تشنج می گردد.
1-4-9- ساختار های ترشحی در گیاهان
ساختارهای ترشحی در گیاهان بر اساس مکان تشکیل به دو گروه درونی و سطحی تقسیم می شوند.
1-5-9-1 ساختارهای ترشحی درونی

About 92

پاسخ دهید